PMS-Förbundet | Anhörig
101
page-template-default,page,page-id-101,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Att leva med en person som lider av PMS och PMDS innebär ofta en stor påfrestning. Många känner hopplöshet, frustration och också en enorm belastning på relationen. Som anhörig är det viktigt att lära sig så mycket som möjlighet om sjukdomen och dess symptom för att förstå att PMS inte är något som man kan rå för eller som man har skuld i. Samtidigt måste den som har PMS underlätta för den man lever med eller nära genom att berätta när och var de befinner sig i cykeln och vad de förväntar sig att man som anhörig gör.

Vill du träffa andra som lever med någon som har PMS eller PMDS?  Maila info@pmsforbundet.se så sätter vi i hop en träff.

 

Tips till en anhörig:

Prata om det – Enda sättet att alls förstå vad det handlar om är att prata om det. Och absolut inte när hon är i pmsen utan före och/eller efter.

 

Gör en plan – Vad gör vi nästa gång det händer? Skall vi vara ifrån varandra om det går? Är det ok att jag säger till när jag känner att det kan vara pms? Kan jag be dig gå undan och djupandas tills du lugnat ner dig? Vad säger vi till barnen om de märker av våra bråk?

 

Var lugn – Det här är svårast av allt. Som partner till någon med pms måste man försöka hålla sig lugn. Det är naturligtvis inte lätt i all ilska och kommentarer som sårar. Men det hjälper inte att be henne ”skärpa sig” och det hjälper inte att ge henne skuldkänslor. Det kommer bara att fördjupa ångesten och göra det än jobbigare.

 

Ställ krav – Samtidigt som man måste försöka hålla sig lugn och förstå att det hon säger egentligen inte är menat så kan man inte förväntas tåla vad som helst. Det är därför ni måste prata om det i förväg och göra en plan. Hur skall/får jag som partner hantera utbrotten som riktas mot mig? Vad gör jag om jag blir ledsen och inte orkar höra mer?

 

Krama – Bästa medicinen när det är tufft för henne i pmsen är en stor varm kram. Stryk hennes hår ur pannan på säg att du älskar henne. Jag lovar att det hjälper…

 

Lycka till och var rädda om varandra.